PRIMA FACIE

„Námitka!“ (soudce) „Námitka se přijímá.“ „Jo!“ (soudce) „Svědek je Váš, slečno Enslerová!“ „Ano, svědek je můj. Je můj. Je to moje hra!“
Tessa Jane Enslerová hraje hru na právo. A je v ní excelentní. Špička ve svém oboru! Jako obhájkyně v oblasti trestního práva dobře ví… Jako žena, která se náhle ocitne na té druhé straně, se rozhodne hledat oporu v právním systému, kterému zasvětila celý život. Najde spravedlnost v soudní síni?
Společně s ní můžeme posoudit nastavení pravidel justice, zvláště pak ve vztahu k vyšetřování trestných činů sexuálního násilí. Víte, že pouze velmi malé procento znásilnění je oznámeno? Jakou hodnotu v soudních procesech mají v současnosti svědectví znásilněných? A pokud se rozhodnou vypovídat, zaslouží si právní systém jejich důvěru?
Diskuse po představení, kterou povede s diváky a s hosty z divadelní či právně-sociální sféry Andrea Jochmanová, je nedílnou součástí našeho projektu. Ten vzniká z prostého zaujetí osobním příběhem hlavní hrdinky, která na dně nalezne svůj hlas… a z lidské potřeby zajistit a zvýšit informovanost ve věcech, které se nás týkají… neboť „dva z pěti dospělých byli obětí sexuálního obtěžování nebo násilí.“ (https://www.beztrestu.cz/tvrda-data)
Autorka hry Suzie Miller je australsko-britská dramatička, libretistka a scénáristka. Patnáct let pracovala jako právnička v oblasti lidských práv a obhájkyně práv dětí. Od roku 2010 se věnuje divadelní kariéře na plný úvazek. Drama Prima Facie získalo Cenu Laurence Oliviera za nejlepší hru roku 2022.
V inscenačním týmu Prima Facie hraje Šimona Horynová, režíruje Andrea Buršová, textově a dramaturgicky spolupracují Andrea Jochmanová a Kateřina Humhalová. Hudební složka vzniká ve spolupráci se Zuzanou Cejnarovou. Na tvorbě plakátu a výtvarných konzultacích se podílí Josef Fíla Kostka. Světelný design vytvářejí Petr Kholl a Anna Vodáková. V čele produkce stojí Julie Michalčíková. *Trigger Warning: Znásilnění přítelem, PTSD.
Po představení bude následovat diskuse!

Datum a čas konání: 1. 12. 2023 v 16:00 h

Místo konání: DF JAMU, místnost 104