Srdce mi divoce buší

Etty Hillesum se narodila v roce 1914 do holandské židovské rodiny. Nebyla nábožensky vychovávána, ale poté co se v Amsterdamu setkala s psychologem Juliem Spierem, svým budoucím duchovním guruem, začala číst Bibli a psát si deník. Se skoro o třicet let starším mužem navázala milenecký vztah, který přerostl v duchovní spojení. Jeho náhlá smrt ji hluboce poznamenala.

V té době již začaly po celém Holandsku platit protižidovské zákony. V roce 1942 se Etty dobrovolně přihlásila k práci v internačním táboře Westerbork, protože chtěla sdílet židovský „masový osud“. O rok později byla s celou rodinou deportována do Osvětimi, kde zemřela ve věku 29 let.

Ettiny deníky nejsou historickým záznamem své doby, ale hlubokým ponorem do sebe sama, duchovním dobrodružstvím, příběhem nalezení téměř nadlidské síly. Etty není další obyčejná dívka, jejíž osud byl přerván dějinami. Etty je světice svého druhu, bojovnice s mečem v ruce, která nebojuje s Němci, ale se svým vlastním strachem. Je na sebe tvrdá, nedovoluje si žádné iluze, ví přesně o všem utrpení a hrůze, a přesto dokáže milovat život. Její deníky jsou neustálým rozhovorem s Bohem, od kterého ale nečeká žádný zázrak nebo vysvobození: „ty nám nemůžeš pomoct, ale my musíme pomoct tobě. Zabráním ti, abys mě opustil.“ Jejím vítězstvím je, že tváří v tvář smrti dokáže vidět smysl a krásu života. Přijímá vše, tak, jak to je.

„Tolik miluju lidi, Bože, protože v nich často miluju kousek tebe. Lidská duše je věc stvořená z ohně a horského křišťálu. Je to cosi nesmírně přísného a starozákonně tvrdého, ale také něžného jako gesto, kdy mě konečky jeho prstů hladily po řasách.“ – z deníku Etty Hillesum

Inscenační tým:

text: Kristýna Nebeská a Filip Tichý

hraje: Terezie Holubová

režie: Dodo Gombár

scénografie, kostým a grafika: Hana Kessnerová

světlo: Josef Kinier

produkce: Yelyzaveta Sytnychenko

foto: Barbora Bachanová

video: Barbora Kučerová

Pedagogické vedení: doс. Mgr. Igor Dostálek, MgA. Andrea Buršová,Ph.D.

REZERVACE MÍST⬇️

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Rwau8-nR1X0ssgWgDoFzIJrhG0Pp2eJnqR23zFYLOs4/edit?usp=share_link

Datum a čas konání: 12. 12. 2023 v 19:00 h

Místo konání: DF JAMU, místnost 401